İçeriğe atla
Cilt Bakımında Antioksidanlar ve Serbest Radikaller

Cilt Bakımında Antioksidanlar ve Serbest Radikaller

İstenmeyen bu durumları meydana getiren nedenlerden birinin de vücudumuzdaki biyolojik süreçlerin doğal bir sonucu olduğunu biliyor muydunuz?

Evet, bahsettiğim neden serbest radikaller. Son zamanlarda cildimize olan etkilerinin anlaşılması ile beraber herkesin ilgisini çeken bir konu haline geldi. Artık insanlar bu kararsız atomların yarattığı etkileri önlememiz gerektiğinin farkında ve çözüm arayışı içerisinde.. Serbest radikallerle başa çıkmanın bir yolu yok mu diye sorabilirsiniz. Var tabi ki: antioksidanlar.

Antioksidanların cilde faydaları nelerdir? Serbest radikaller cildi nasıl etkiler? Antioksidanların önemi ve daha fazlası için yazımızın devamını mutlaka okuyun.

Serbest radikaller ne demek?

Serbest radikallerin mantığını iyi kavrayabilmek için çok basit bir düzeyde kimya bilgisine sahip olmamız gerektiğini söyleyebilirim. Ama hiç endişe etmeyin, şimdi ben sizlere savaşmamız gereken bu maddelerin ne olduğunu kısaca açıklayacağım. Bildiğiniz gibi dünyamız, çevremizdeki her şey ve vücudumuz da maddenin en küçük yapı taşı dediğimiz atomlardan oluşur. Atomların yörüngeleri olur ve elektron dediğimiz yüklü tanecikler bu yörüngelerde çiftler halinde bulunurlar.

Ancak bazen atom hasara uğrayabilir ve bu elektronlar ayrılır. Eğer atomun son yörüngesinde eşlenmemiş(tek kalmış) elektron bulunuyorsa bunlar serbest radikal adını alır. Serbest radikaller eşleşmemiş elektron bulundurdukları için kararsız haldedir ve diğer maddelerle kolayca reaksiyona girerek kararlı hale gelme eğilimindedirler.

Antioksidanlar nelerdir?

Şimdi de serbest radikallerle savaşırken en büyük silahımız olan antioksidanların ne olduğuna bakalım. Antioksidanlar, hücrelerimize zarar verecek olan serbest radikalleri etkisiz hale getiren molekül türleridir. Yani cildimizi serbest radikallerden koruyarak yaşlılık belirtilerinin, cilt tonu eşitsizliklerinin önüne geçmemizde fayda sağlar.

antioksidanlar nelerdir

Serbest radikaller ile vücudumuz tek başına mücadele edebilir mi?

Aslında normal şartlar altında vücudumuzda oksidanlar ile antioksidanlar arasında bir denge hali bulunur. Vücudumuz serbest radikallerin çoğunu etkisiz hale getirebilecek kadar antioksidanları üretir. Ancak yaşımız ilerledikçe hücrelerimiz onları yeterince hızlı ve etkili bir şekilde yok edememeye başlar. Hal böyle olunca bizim de dışarıdan vücudumuzu desteklememiz gerekir.

Bunu iki şekilde yapabiliriz; ilk olarak içeriğinde bol miktarda antioksidan bulunan yiyecekleri tüketebilir ikinci olarak ise cildimize olan zararlarını minimuma indirebilmek adına antioksidan madde bileşenleri bulunduran cilt bakım ürünleri kullanabiliriz.

Serbest radikal üretimine neden olan faktörler

Serbest radikallerin üretimine neden olan faktörleri okuduğunuz zaman bunlara maruz kalmanın elimizde olmadığını anlayacaksınız maalesef. Ancak kendimizi korumak bizim elimizde. Yazımızın devamında sizlere cildiniz için çok özel önerilerde bulunacağım.

Şimdi serbest radikallerin nasıl oluştuğuna bakalım. Serbest radikaller 2 şekilde meydana gelebiliyorlar. İlk olarak vücudumuzdaki hücrelerde meydana gelen reaksiyonlar sonucunda, hücresel metabolizmanın doğal yan ürünü olarak endojen kaynaklı olanlar, ikinci olarak ise çevresel faktörler sonucunda meydana gelen eksojen kaynaklı olanlar. Çevresel faktörlerin alt başlıklarını şöyle açıklayabilirim:

  • UV ışınları, X-rays, Gamma ışınları
  • Alkol ve sigara kullanımı, sigara dumanı
  • Yetersiz beslenme
  • Stres
  • Kimyasal içerikli ürünler
  • Orman yangınları, fabrika dumanları

Gördüğünüz gibi gün içerisinde her an maruz kaldığımız bu etkiler de serbest radikallerin üretimine neden oluyor.

serbest redikaller cilt için zararlı mıdır

Serbest radikaller cilt için zararlı mıdır?

Maalesef, evet. Vücudumuzda serbest radikallerin sayısı antioksidanlardan fazla olduğu zaman oksidatif stres adını verdiğimiz bir durum meydana gelir. Bu dengesizlik sonucunda serbest radikaller zincirleme oksidasyon reaksiyonları meydana getirir. Reaksiyonlar sonucunda cilt hücrelerimizin DNA’sı, lipid ve protein tabakaları hasar görür.

Bir başka şekilde anlatacak olursam, serbest radikaller kararlı hale geçmek istediklerinde sağlıklı başka atomlara saldırarak onlardan elektron çalmak isterler. Bazen bu saldırı cildimizde bulunan hücrelere karşı da olabilir. Hatta cildimizin DNA’sına doğrudan zarar vererek cildimizin yaşlanmasının hızlanmasına neden olurlar. Aynı zamanda bu zarar beraberinde kırışıklıkları, lekelenmeleri ve cansız, donuk bir cildi de getirir.

Antioksidanlar nasıl çalışır?

Antioksidanlar kararsız haldeki serbest radikallerle karşılaştığında reaksiyona girerek yani aralarında bağ oluşturarak kendi kararlılıklarını bozmadan bu atomların kararlı hale gelmesini sağlarlar. Böylece hücreye zarar vermesini önlemiş olurlar.

Antioksidan İçeren Besinler

E Vitamini = (Ceviz, badem gibi kuruyemişler ve yeşil sebzeler):Güneşten gelen zararlı UV ışınlarının cildimize verdiği hasarı en aza indirmeye çalışır. Koyu lekelerin ve ince kırışıklıkların oluşmasını engeller.

C Vitamini  = (Turunçgiller, yeşil biber, brokoli, çilek, kavun, domates) Cildimizdeki doğal kollajen üretiminde rol alır ve serbest radikallere karşı savaşan güçlü bir antioksidandır. Hiperpigmentasyonu tedavi eder, yaşlanma belirtilerini ortadan kaldırır ve kırışıklıkların görünümünü azaltır.

Flavonoidler = (Elma, çilek, üzüm, çay, çikolata) Flavonoid içeren besinler de güçlü antioksidan özellikler sahiptir.Özellikle cildi zararlı UV ışınlarına karşı korurlar.

A Vitamini : ( Havuç, kabak, ıspanak, lahana, yeşil bezelye ) Kolajeni bozulmaya karşı koruyarak cilt hücrelerinin yenilenmesini uyarır. Yaşlanma karşıtı ürünlerde bulunan en yaygın bileşendir.

B3 Vitamini = Niasinamid (Baklagiller ve tahıl türleri) Cilt bariyerinin doğal yapısının korunmasına yardımcı olur. Aynı zamanda cilt tonunu ve dokusunu iyileştirir. Kuru ciltlerde, egzama gibi rahatsızlıklarda kullanılır.

Resveratrol = (Yaban mersini, ahududu, böğürtlen, üzüm, yer fıstığı) Resveratrol de güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Serbest radikalleri etkisiz hale getirerek cildi onarır ve cildin daha parlak görünmesini sağlar.

Antioksidanların cilde faydaları

Cilt devamlı olarak güneşten gelen UV ışınlarına maruz kaldığı zaman cildin korunmasını sağlamak amacıyla gereğinden fazla melanin hormonu salınır. Melanin fazla üretildiği zaman ciltte koyu lekelerin oluşmasına neden olur. Antioksidanlar burada devreye girerek UV ışınlarından dolayı oluşan serbest radikalleri etkisiz hale getirerek cilt tonundaki eşitsizliklerini giderir ve cildin daha parlak bir görünüme kavuşmasını sağlar.

Sigara kullanmak, uzun süre güneşe maruz kalmak cildimizdeki kolajen üretimini yavaşlatır. Aslında bunun temelinde de serbest radikallerin cilt tabakalarına zarar vermesi yatar. Antioksidanlar serbest radikalleri temizleyerek kolajen üretimini yani cildin doğal onarım sürecini destekleyerek cildimizin daha sıkı, pürüzsüz ve ışıltılı olmasını sağlarlar.

Oksidatif stres ciltte iltihaplanmaları tetikler. Antioksidanlar aynı zamanda iyi bir antienflamatuar ajan oldukları için iltihaplanmayı ve akneyi azaltırlar. Serbest radikallerin etkileri sonucunda cildimizde ince çizgiler ve kırışıklıklar meydana gelir. Antioksidanlar kararsız atomları temizleyerek bu görünümlerin daha yumuşak hale gelmesini sağlar.

Serbest radikallere karşı cilt bakım önerileri

Serbest radikallerin cildimiz için zararlarından çokça bahsettik. Şuan artık hepimiz antioksidanları hayatımızda bulundurmamız gerektiğinin farkındayız eminim ki. Bir yandan antioksidan açısından zengin yiyeceklerle zararlı etkileri yok ederken diğer yandan da dışarıdan cildinizi daha iyi korumaya ne dersiniz? Şimdi sizleri ana bileşenleri güçlü antioksidan bileşikler olan ürünlerle tanıştıracağım:

HaruHaru Black Rice Hyaluronic Toner
1/6

HaruHaru Black Rice Hyaluronic Toner

Amazon Global’de çok satanlar listesinde 1.numarada yer alan, içeriğinde fermente siyah pirinç bulunan bu tonik ultra deep teknolojisi sayesinde cildinizin derinliklerine kadar ulaşabilir. Siyah pirinç güçlü antioksidan özellik gösterirken beta glukan ve ginseng cildinizi derinlemesine besler. 

It’s Skin Power 10 Formula VC Effector
2/6

It’s Skin Power 10 Formula VC Effector

Ana bileşenleri yeşil çay ve C vitamini olan bu serum cildinizdeki koyu lekelerin ve kızarıklığın giderilmesine yardımcı olurken cildinizin aydınlık ve pürüzsüz olmasına destek olur.

HaruHaru Black Rice Hyaluronic Cream
3/6

HaruHaru Black Rice Hyaluronic Cream

İçeriğinde beyaz pirince göre 30 kat daha fazla antioksidan özellikleri olan siyah pirinç içeren bu nemlendirici krem tüm kırışıklık tiplerine etki ederek pürüzsüz bir cilde sahip olmanıza yardımcı olur.

Neogen Real Vita C Serum
4/6

Neogen Real Vita C Serum

İçeriğinde saf C vitamini ve vitamin kompleksi(E vitamini,Vitamin B5) bulunduran bu aydınlatıcı serum cilde derinlemesine etki ederek cildin aydınlanmasına ve renk tonunun eşitlenmesine destek olur.

Neogen Day-Light Protection Airy Sunscreen SPF50
5/6

Neogen Day-Light Protection Airy Sunscreen SPF50

Güneş kremi cilt bakım rutininde atlamamamız gereken bir adım olduğu gibi güneş kreminizi de özenle seçmek çok önemlidir. Bu güneş kremi cildi güneş ışınları,kir,toz ve serbest radikallerden korurken ciltte oluşan hasarları gidermeye de yardımcı olur.

Neogen Real Fresh Foam Green Tea
6/6

Neogen Real Fresh Foam Green Tea

Antioksidanları anlatırken yeşil çayın ne kadar güçlü olduğundan bahsetmiştik. İçeriğinde fermente yeşil çay ve organik yeşil çay suyu bulunduran bu yıkama jeli cildinizi kurutmadan kirlerden ve sebumdan arındırırken antioksidan özelliği sayesinde de cilt hasarını gidermeye yardımcı olur. 

Sepet 0 ürün

Sepetinizde hiç ürün yok.

Alışverişe Başla