İçeriğe atla
Sivilce – Akne Neden Oluşur? Sivilce Nasıl Geçer?

Sivilce – Akne Neden Oluşur? Sivilce Nasıl Geçer?

şeyden kaynaklanabilir: kalıtım, hormonlar ve yağ üretimi. Sivilcenizi hızlı ve doğal olarak iyileştirmek için yapabileceğin en iyi şey cilt bakım tekniklerini öğrenip doğru bir şeklide uygulamak!

Akne ve sivilce terimi genelde karıştırılır, bu konuya açıklık getirmek gerekirse, akne; siyah, beyaz nokta ve sivilcenin genel adıdır. Sivilce ise enfeksiyon kapmış gözenek denebilir.

Öncelikle sivilceler (akne vulgaris) neden oluşur onu açıklayalım.

Sivilce Neden Çıkar?

Deri altında bulunan kıl köklerinde yağların birikmesi ve gözeneklerin tıkanması sonucunda iltihaplı kabarcıklar şeklinde cildimizde oluşur.

Cildimizde yağ bezleri cildimizi korumak için sebum üretirler. Salgılanan sebumlar dışarı çıkamayınca kanallar tıkanır ve sivilce oluşur. Dışarı atılamayan sebum ölü hücrelerle birleşir ve bakteri oluşumuna sebep olur.

Sivilceler iç ve dış etmenler sebebiyle ortaya çıkmaktadır.

Sivilce – Akne Neden Oluşur? Sivilce Nasıl Geçer?

İç etmenler; karaciğer yağlanması, böbrek üstü bezlerinin salgıladığı androjen grubu hormonlar, anne ve babadan gelen genler… gibi birçok etken olabilir.

Dış etmenler ise, cilt temizliğinin yapılmaması ya da doğru yapılmaması, stres, yağlı besinler, düzensiz beslenme, yanlış ürün kullanımı ve en önemlisi oluşan sivilcenin patlatılması ve bakterinin üreme hızının artması ve cilde hızla yayılması… gibi yine birçok etmen vardır.

Sivilce Sıkma veya Sivilce Patlatma

Bir anlık rahatlama ve bir süreliğine şişmiş görüntüyü kaybettin. Ya Sonra? Cildine verdiğin zararın farkında mısın?

Gelelim çıkan sivilceleri sıkınca neler olduğuna, birincisi cildinde kalıcı hasara neden olabilirsin yani kalıcı izler bırakabilirsin, ki bunu istemeyeceğini düşünüyoruz.  Kısa süreli de olsa sivilcen sönmüş ve kızarıklığı azalmış olacak ama cilt dokusuna zarar vermiş olacaksın ve bu da sivilce lekelerinin oluşmasına neden olacak. Bu lekeleri geçirmek de oldukça zor.

İkincisi, patlattığınız sivilcenin içerisinden akacak enfeksiyon benzeri sıvıdan sonra bakteri tüm cilde yayılır ve üreme hızı artar ve bu yüzden daha büyük ve daha çok sivilcenin oluşmasına sebep olursun.

Sivilce – Akne Neden Oluşur? Sivilce Nasıl Geçer?

Sivilce Nasıl Geçer? Ne iyi gelir?

Biliyoruz ki ne sivilce oluşmasını ne de sivilce izlerini cildinde istemezsin. Evet o görüntüyü sevmiyorsun farkındayız ama sivilcen iyileşene kadar ona dokunmamalısın. Sivilce oluştuğunda cildine daha fazla özen göstermelisin.

1. Kural “Temizlik”

En önemli kural; temizliğe önem vermeli cildini makyaj ve kirden arındırmalısın.

Cildin pH dengesine uygun (5.5-6 arası), salisilik ya da çay ağacı yağı içeren yıkama jeli kullanmalısın. Cilt temizliği yapmalısın evet ama bunun fazla olması iyi olduğu anlamına gelmez, temizleyicilerin fazla kullanılması cildin faydalı yağ tabakasını da uzaklaştıracağı için cildin yıpranmasına, koruyucu bariyer özelliğinin bozulmasına hatta aşırı kuruluğa bağlı tahriş, kızarıklık ve egzamaya sebep olabilir.

Günde iki sefer cilt temizliği yapmalı ve bunu rutin haline getirmelisin.

Özellikle yağ ve su bazlı temizleyici kullanarak cildini derinlemesine besleyebilirsin. Koreli kadınların cildi bilindiği üzere yağlı ve gözeneklidir. Kore metotu olarak da bilinen iki aşamalı temizlik cilt bakım rutini haline getirmen aknelerinin hızla cildinden uzaklaştığını gözlemleyebilirsin.

2. Kural "Arındır"

Cildini ölü deri ve fazla sebumdan arındırmak için tonik kullanarak ölü hücrelerin tıkadığı gözenekleri temizleyebilir, fazla salgılanan sebumdan cildini arındırabilir çay ağacı yağı ve salisilik asitli (BHA) tonikler kullanarak sivilcelerini hızla iyileştirebilirsin.

Çay ağacı yağı, sivilcelerin iyileşmesi için en etkili ve en doğal içeriklerden biridir. Antibakteriyel özelliği sayesinde cilt üzerindeki bakterileri öldürür. İltihaplı olan büyük sivilcelerin şişmesini engelleyerek iyileşme sürecini hızlandırır. Yapılan araştırmalarda çay ağacı yağının sivilce üzerindeki olumlu etkileri klinik olarak kanıtlanmıştır.

Bu arada çay ağacı, bizim bildiğimiz yeşil veya siyah çay ağacı değildir J Çay ağacı yani Tea Tree olarak anılmasının sebebi İngiliz denizci ve kaşif Kaptan James Cook’un gemi ile seyirleri sırasında, gemi mürettebatının bu ağacın yaprakları ile çay yapmış olmalarıdır. Bu yüzden de adının Çay Ağacı olarak anıldığı bilinir.

Salisilik asit, yeşil yapraklı sebzelerden ve meyvelerden elde edilir. Antienflamatuar özelliği olduğu için, kırmızı ve şiş olan sivilcelere karşı iyi gelir. Bu etkilerini cildi kurutmadan, tahriş etmeden gösterir. Yağda çözülebildiği için gözeneklerin içindeki yağı temizler ve  cilt üzerinde oluşan ölü deriden arındırır. Dikkat edilmesi gereken , C vitamini ve retinolle  birlikte kullanmayın ve  güneş koruyucuyu kullanmadan güne başlamayın!

Sivilce – Akne Neden Oluşur? Sivilce Nasıl Geçer?

Fiziksel peeling (tanecikli) uygulamamalısın, sivilcelerini artırabilirsin.

3. Kural “Besleme- Nemlendirme”

Cildinizi nemlendirmeyi ihmal etme.  Yağlı ciltlileri duyar gibiyim “Cildim zaten yağlı nasıl nemlendireyim?”  Evet nemlendirmelisin! Hafif , cildine sadece nem veren ve cilt yenilenmeni destekleyecek ürünler kullanmalısın. Ayrıca sivilce izleriniz için salyangoz özünün yenileyici etkisinden, asitlerin besleyiciliğinden yararlanabilirsin.

4. Kural “Koruma”

 Cildini güneşin zararlı ışınlarından korumalısın. Güneşin akne sorunlarına iyi geleceği görüşü olsa da son derece yanlıştır. UVA ışınları, kapalı ortamda dahi olsanız penceren sızan ufak ışık cildinize etki eder. SPF ve PA değeri yüksek, ‘non-komedojenik’ yani siyah noktalara sebep olmayan, ciltte parlama yapmayan ürünler tercih etmelisiniz. Güneş koruyucunu temiz cildine uygulamalısın. Aksi halde sivilce oluşumuna neden olabilirsin.

Eğer cildini kapatman gerekiyorsa ki normalde gözeneklerini kapatmanı istemeyiz, yüksek kapatıcılığı olan ürünler yerine akışkan, ince yapılı, yağsız, ince dokulu, akneli ciltler için özel olarak üretilmiş ürünler tercih etmelisin çünkü fondöten ve pudraların içinde bulunan sentetik yağlar ve boyar maddeler senin için risk oluşturmaktadır. Gözeneklerini tıkamak yeni sivilce oluşumuna ve olan sivilcelerin geç iyileşmesine neden olur. BB krem kullanarak cildine zarar vermeden yüzüne doğal bir güzellik katabilirsin. Dikkat etmen gereken gün sonunda yağ bazlı ve su bazlı temizleyicilerle cildini arındırman.

“Kil Maskelerinden Yararlanabilirsin”

Haftada bir veya iki kez yağ dengeleyici ve kurutucu özellikteki kil maskelerinden faydalanabilirsin. Eski yıllardan beri güzellik ürünlerinde kullanılan kil, Kleopatra'nın da düzenli olarak kullandığından bahsedilmektedir. 

Sivilce – Akne Neden Oluşur? Sivilce Nasıl Geçer?

Baharatlı, yağlı yiyeceklerden uzak dur!

Cildimize her ne kadar dıştan bakım yapsak da beslenme düzenimiz ve yediklerimiz de cilt güzelliğimiz için oldukça önemli. Fazla baharatlı, yağlı, fast food yiyecekleri hayatımızdan çıkarıyoruz. Tamam tamamen çıkarma ama düzenli de yeme 😊

Akneye sahip cildin için neler yapman gerektiğini adım adım açıkladık. Cilt bakım rutinini temizleme-peeling-besleme-koruma olarak oluşturmalısın. Umarız verdiğimiz bu tavsiyelerle cildindeki sivilcelerin bir an önce cildini terk eder 😊

Sepet 0 ürün

Sepetinizde hiç ürün yok.

Alışverişe Başla