İçeriğe atla
Vegan ve Cruelty Free Kozmetik Nedir? Farkları Nelerdir?

Vegan ve Cruelty Free Kozmetik Nedir? Farkları Nelerdir?

Vegan kozmetik nedir?

Hayvanlardan elde edilen hiçbir ürünü barındırmayacak şekilde üretilen kozmetik ürünlere verilen genel bir isimdir. Bu ürünlerin içeriğinde bal, süt, yağ gibi hayvanlar tarafından üretilen maddeler yer almaz. Vegan kozmetik ürünleri tamamen bitkisel içeriklerle ve uygun bileşenlerle hazırlanır. Üretim aşamalarında olduğu gibi test aşamalarında da hayvanlar kullanılmaz.

Vegan cilt bakım ürünleri sağlıklı içerikleri ve hayvanlara zarar vermemesi sayesinde çoğu kişi tarafından tercih edilir. Güney Kore’den dünyaya yayılan doğal içerikli kozmetik ürünler akımı, tüm dünyaya hızla yayılmaya başlamıştır. Böylelikle ekolojik dengenin korunması da sağlanır. Hayvan sağlığı konusunda hassas olan Güney Koreli uzmanlar, bu süreçlerde hassas davranarak bal ve salyangoz özü gibi katkı maddelerini ürünlerinde kullanır.

Cruelty Free ne demek?

Cruelty free ne demek sorusunun cevabı, kozmetik ürünlerini kullanan kişiler tarafından oldukça merak edilen bir konudur. Bu sözcüğün Türkçe anlamı “zulüm içermez” şeklinde ifade edilir. Bu ifadenin anlamı, ürünün üretim ve test aşamalarında hayvanların kullanılmadığı ve onlara eziyet edilmediğidir. Test aşamalarında hayvanları kullanmayan ürünler, cruelty free olarak adlandırılır.

2013 yılında Avrupa Birliği tarafından yapılan bir düzenleme ile kozmetik ürünlerin hayvanlar üzerinde test edilmesine yasak getirilmiştir. Bu yasağı Türkiye 2015 yılında uygulamaya başladı. 2018 yılından itibaren Güney Kore’de vegan kozmetik anlayışının bir parçası olan hayvanlar üzerinde deney yapmama anlayışını ülkede yer alan tüm kozmetik firmaları için zorunlu hale getirmiştir.

Hayvanları testlerinde kullanmayan kozmetik markaları, dermatolojik testlerini tamamen gönüllü denekler üzerinde gerçekleştirir. Hayvanların testlerde kullanılması, onların zaten kısa olan ömürlerini daha da kısaltıcı etkiler yapabilir. İnsan sağlığına zararlı olmayan ürünler, hayvanlar için ölümcül sonuçlara yol açabilir. Bu nedenle, hayvanların korunması adına gönüllü insan deneklerle çalışılması, kozmetik ürünler açısından daha sağlıklı sonuçlar doğurur.

Cruelty free, makyaj ürünlerinde de bulunan bir özelliktir. Hayvanları korumak adına makyaj ürünlerinin test aşamalarında hayvan kullanılmaz. Bu şekilde hayvanların korunması sağlanır.

vegan kozmetik nedir

Cruelty Free ürünler nasıl anlaşılır?

Vegan kozmetik sektörünün önemli bir parçası olan cruelty free özellikli ürünlerin üzerinde tavşan resmi içeren bir sembol yer alır. Gerekli sertifikaları almış olan ürünler, tavşanlı logoya sahiptir. Fakat sertifika sahibi olmayan ürünlerde bu logo yer almaz. Üretici, bunu ürün ambalajında ayrıca belirtebilir. Satın almayı düşündüğünüz markalarla müşteri hizmetleri, mail ve telefon yoluyla irtibata geçerek cruelty free özelliğini sorgulayabilirsiniz.

Cruelty free ürünleri tespit etmek için kullanılan bir diğer yol da Leaping Bunny sertifikasıdır. Bu sertifikaya sahip olan ürünler, testlerinde hayvanları kullanmadıklarını kanıtlar. Leaping Bunny tarafından kullanılan logoda atlayan bir tavşan yer alır. Fakat, zorlu sertifika süreçleri nedeniyle markalar sertifika almayı tercih etmeyebilir.

Vegan kozmetik ürünü olmasa da cruelty free özelliğini kanıtlayan sertifikalardan biri de Amerikan PETA firması tarafından sağlanır. Bu firmaya ait herhangi bir test ve denetim uygulaması yoktur. Fakat firmalar hayvanları testlerde kullanmayacağına dair imzalı bir teminat verir. Şirket, vegan kozmetik ürünleri için de sertifika verir. PETA firmasının logosunda pembe kulaklı tavşan ve cruelty free yazısı yer alır.

Not tested on animals yazısının ve tavşan figürünün yer aldığı logolar, hayvanların testlerde kullanılmadığını sembolize eder.

Kozmetik Ürünün Vegan Olduğu Nasıl Anlaşılır?

kozmetik ürünün vegan olduğu nasıl anlaşılır

Bir ürünün vegan olup olmadığını anlamak, son derece zor olabilir. Vegan kozmetik özelliğine sahip bir ürün arıyorsanız, ürünlerin vegan içeriklere sahip olduğunu kontrol ederek titiz değerlendirmeler sonucu sertifika veren Vegan Society tarafından onaylı ürünleri tercih edebilirsiniz.

Bu ürünlerde ayçiçeği ve vegan yazısını içeren bir logo yer alır. Bu sertifikaya sahip ürünler, tamamen vegan bir içeriğe sahip olduğunu kanıtlar. Bir diğer sertifika ise Vegan Action tarafından verilir. Bu sertifikaya ait logo üzerinde “Certified Vegan” yazısı yer alır.

Fakat sertifika süreçlerinin uzun ve oldukça yüksek maliyet gerektirmesi nedeniyle bir marka vegan içeriğe sahip olsa bile sertifika sahibi olmayabilir. Bu sertifikanın logosu taklit edilerek sahtecilik de yapılabilir. Bu nedenle, bir ürünün vegan olduğundan emin olmak için farklı yöntemler deneyebilirsiniz.

Vegan kozmetik markaları arasında olduğunu iddia eden ürünlerin ambalajlarının üzerinde bulunan bileşen listesini kontrol ederek hayvansal bir katkının varlığını sorgulayabilirsiniz. Burada bilmeniz gereken, hangi maddelerin hayvansal katkılarla elde edildiğidir. Bal, salyangoz özü ve süt gibi ürünlerin doğrudan hayvanlardan elde edildiği kolayca anlaşılabilir. Fakat etken madde özelliği taşıyan ve farklı isimlerle anılan maddelerin nasıl elde edildiğini anlamak zordur.

Kozmetik sektöründe kullanılan ve hayvanlardan elde edilen maddelerin bazıları şunlardır:

  • Kolajen
  • Elastin
  • Plesenta
  • Lipozomlar
  • Guanin
  • Shellac

Hayvansal içeriğe sahip maddelerden bir olan kolajen, hayvanların bağ dokularında yer alan bir maddedir. Genellikle kemik kısımlarında yer alan kolajen, süt ve yumurtada da yer alır. İnsan vücudunda da belirli bir oranda olan bu madde, ilerleyen yaşa bağlı olarak azalır. Bu durum kırışıklıklara ve cildin sarkmasına yol açar. Bu nedenle gençleştirici ve cildi güzelleştirici etkisi nedeniyle, kozmetik sektöründe hayvanlardan elde edilen kolajen kullanılır.

Elastin maddesi, hayvanların yanı sıra bitkilerden de elde edilebilir. Cilt üzerinde olumlu etkileri ile bilinen bu maddenin sağlanması için genellikle bitkisel özler kullanılır. Hyaluronik asit ve protein hydrolysate gibi maddelerin elde edilmesi için kozmetik ürünlerinde plesenta kullanıldığı iddia edilir. Bu durum birçok kozmetik markası tarafından yalanlansa da içeriğinde hyaluronik asit ve protein hydrolysate bulunan ürünler, vegan içeriğe sahip olmayabilir. Sayfamızda size sunduğumuz ürünlerin bazılarının içeriğinde hyaluronik asit yer alır. Bu maddenin elde edilmesi için limon gibi C vitamini açısından zengin meyveler kullanılır.

Guanin, balık pullarından elde edilen bir maddedir. Parlaklık sağladığı için kozmetik sektöründe kullanımı oldukça yaygındır. Size sunduğumuz ürünlerin içeriğinde guanin yer almaz.

Shellac, Hindistan ve Güney Asya’da yaşayan bir böceğin lak salgısından elde edilir. Parlatıcı olarak kozmetik sektöründe ve farklı sektörlerde kullanılır. Sayfamızda yer alan ürünlerin içeriğinde bu madde yer almaz.

Bazı maddeler hayvanlardan elde edilmese bile dolaylı olarak hayvanlardan elde edilen maddelerle etkileşime girmiş olabilir. Bu nedenle başta da belirttiğimiz gibi vegan ürün tespiti yapmak güçleşir.

Hayvansal kaynaklı olduğu düşünülen ürünler, farklı bitkiler ve bileşenler kullanılarak da elde edilebilir. Bu nedenle yukarıda açıkladığımız bileşenleri içeren ürünlerin nasıl elde edildiği konusunda gerekli bilgiyi marka yetkililerinden öğrenebilirsiniz.

Her Vegan Ürün Cruelty Free midir?

Her vegan ürün, cruelty free özelliği taşır. Vegan kozmetik anlayışında doğrudan ve dolaylı olarak hayvanlardan istifade edilmemesi gerekir. Bu nedenle, test aşamalarında hayvanları kullanmak veganlığa aykırıdır. Fakat her cruelty free ürün, vegan olmayabilir. Hayvanlar test aşamasında kullanılmasa bile hayvanlardan sağlanan maddeler ürün içeriklerinde yer alabilir. Bal, süt, salyangoz özü, yılan zehri gibi maddeler kozmetik ürünleri içerisinde kullanılabilir.

Cruelty Free özelliğine sahip ürünlerin avantajları şu şekilde sıralanabilir:

  • Hayvanlar yerine insanların test aşamasında kullanılması, kozmetik ürünlerin özelliklerinin net bir şekilde ortaya çıkmasını sağlar.
  • Hayvanlara zarar vermeyen ürünler, insanlara zarar verebilir. Bu nedenle testler sonucunda, insan sağlığına zararlı olan ürünler satışa sunulmaz.
  • Farklı cilt tiplerinde alerjik reaksiyona yol açan maddeler tespit edilerek, ambalaj üzerine bilgilendirici yazılar eklenebilir.

Bu sayede birebir insan üzerinde etkileri izlenen ürünler hakkında daha fazla bilgi sahibi olmanız mümkün hale gelir.

Vegan ve Cruelty Free Kozmetik Ürünleri Nelerdir?

Koreli uzmanlar, ürünlerin insanlar üzerinde yarattığı etkileri yine insanlar üzerinde test ederek, beklenilen sonuçların ortaya çıkması için içerikleri zenginleştirir. Böylece ortaya cildiniz için etkileyici sonuçlar çıkar.

Cruelty free markalarımızdan bazıları; Nacific, Laneige, Neogen, Iunik, Some By Mi’dir. Vegan yapıda olan Nacific ürünlerinden bazıları hakkında detaylı bilgileri, yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Nacific Fresh Herb Origin Serum
1/4

Nacific Fresh Herb Origin Serum

%99,8 organik bir içeriğe sahip olan Nacific Fresh Herb Origin Serum daha sıkı ve kırışıklıklardan arınmış bir cilt görünümü ortaya çıkarır. Cildi derinlemesine nemlendirerek yorgun görünümü ortadan kaldırır.

Nasıl Kullanılır?
Ürünün kullanmadan önce çalkalanması gerekir. Temiz bir cilde bir iki damla uygulanır. Ardından uygun bir nemlendirici kullanılmalıdır.

Nacific Fresh Herb Origin Cleansing Oil Bakuchiol
2/4

Nacific Fresh Herb Origin Cleansing Oil Bakuchiol

Yağ bazlı bir temizleyici olan Nacific Fresh Herb Origin Cleansing Oil Bakuchiol, cildi makyajdan ve kirden arındırır. Ayrıca gözeneklerin küçülmesine yardımcı olarak, siyah nokta oluşumunu önler.

Nasıl Kullanılır?
Bir pompa sıkılması yeterlidir. Cilde 2-3 dakika masaj ile uygulandıktan sonra ılık su ile durulanır.

Nacific Phyto Niacin Whitening Essence
3/4

Nacific Phyto Niacin Whitening Essence

C vitamini ve niacinamide özleri ile zenginleştirilen Nacific Phyto Niacin Whitening Essence, dört hafta içerisinde leke görünümünü iyileştirerek daha beyaz ve kusursuz bir görünüm ortaya çıkarır.

Nasıl Kullanılır?
Temiz cilde yüz ve boyun bölgesine bir miktar nazik hareketlerle uygulanır.

Nacific Fresh Herb Origin Eye Cream Calendula
4/4

Nacific Fresh Herb Origin Eye Cream Calendula

Etkili bir göz çevresi bakımı için Nacific Fresh Herb Origin Eye Cream Calendula, ideal bir seçimdir. Morluk, halka ve göz altı torbalarının ortadan kaldırılmasını sağlar. Kırışık görünümünü azaltır.

Nasıl Kullanılır?
Bir miktar krem, parmak uçları yardımıyla göz altlarına nazik hareketlerle uygulanır.

Sizleri her zaman en doğal içeriklerle buluştururken doğanın ve hayvanların sağlığını korumaya özen gösteriyoruz. Vegan kozmetik anlayışının yaygınlaşmaya devam ettiği günümüzde size sunduğumuz ürünlerin elde edilmesi sırasında hayvanlara herhangi bir zarar verilmediğini garanti ediyoruz.

Bazı ürünlerimiz, vegan kozmetik özelliğine sahiptir ve herhangi bir hayvansal katkı içermez. Bu nedenle, vegan kozmetik ürünlerini tercih edenler için her zaman gönül rahatlığıyla kullanılabilecek ürünler ortaya çıkar.

Sepet 0 ürün

Sepetinizde hiç ürün yok.

Alışverişe Başla