Sepet

Cilt Bakımında Kullanılan Kimyasal Asit Çeşitleri

Cilt bakımında yeniliklerin öncüsü olan Kore’de sürdürülen araştırmalar ile yeni bileşenlerin keşfine doğru yapılan yolculuklar, hız kesmeden devam etmektedir. Bu keşfe ortak olmak için bu bileşenlerin neler olduğunu öğrenebilir ve cilt bakımınızda gereken değişiklikleri yapabilirsiniz.

Anlatmaya ilk önce en yaygın kullanılan kimyasal asitlerden başlayalım. Kozmetik dünyasında çığır açan  Alfa hidroksi asit ve beta hidroksi asitleri tanımaya hazır mısınız?

Bu kimyasal asit çeşitlerine ilişkin vereceğimiz detaylı bilgiler sayesinde; siz de kozmetik bileşenlerini tanıyabilir ve ürünleri satın alırken, cildiniz için daha doğru olan seçenekleri tercih edebilirsiniz. Kore kozmetiğinin renkli dünyasında sizi yansıtacak ve ihtiyacınız olan ürünleri bulacağınıza da eminiz…

Fakat, bu ürünlerin kullanımıyla ilgili asla unutmamanız gereken bir detay bulunuyor. O da bu bileşenleri içeren ürünlerin mutlaka güneş koruyucu ile birlikte kullanılması gerektiğidir.

AHA  – Alfa Hidroksi Asit Çeşitleri

Alfa hidroksi asit, meyvelerde bulunan asitlere verilen genel bir isim olarak tanımlanabilir. Doğal yapıda olması içinizi rahatlatsa bile uzman olmayan kişiler tarafından hazırlanması halinde cildiniz için zararlı olabilir. Kimyasal peeling işlemlerinin vazgeçilmez bir parçası olan bu asit, cilt bakım ürünlerinde de belirli oranlarda bulunur.

Soyma özelliğinin yanı sıra, temizleme ve nemlendirme etkilerine de sahiptir. AHA ve BHA farklı çalışan asit türleridir. AHA’lar soyma ve temizleme işlemleri sırasında cildin üst katmanlarına etki eder. Bu nedenle sivilce ve akne problemlerinin azaltılmasına da katkı sağlar.

Çok sayıda olumlu etkileri olan AHA’larda oluşabilecek en büyük riskin pH değerleri olduğunu söyleyebiliriz. Cildin pH seviyesine uyumlu olmadan hazırlanan AHA içeren bakım ürünleri; tahriş, kızarıklık ve kaşıntı gibi problemler ortaya çıkarabilir. Bu nedenle, en uygun formülasyonlara sahip olan ürünleri tercih etmelisiniz.

Pek çok faydayı bir arada sunan AHA’ nın farklı türleri vardır. Hangi türün nasıl fayda sağladığını ya da hangi cilt tiplerine uygun olduğunu bilirseniz, cilt bakım ürünlerinizi daha kolay seçebilirsiniz. Farklı meyvelerde, farklı türlerde AHA’lar yer alır.

Gelin hep birlikte, AHA türlerini ve faydalarını daha detaylı olarak inceleyelim…

Mandelik Asit Nedir?

Kuru ve hassas bir cilde sahipseniz, bu asit tam size göre! Cildin nemlendirilmesine katkı sağlayan mandelik asit ile kuru görünümü iyileştirebilirsiniz. Etkilerini daha uzun vadede gösteren bu asit türünün, tahrişe yol açma ihtimali de son derece düşük.

Leke görünümünün ve sivilcelerin azalmasına fayda sağlayan mandelik asit, hiper pigmentasyon riski son derece az olduğu için yaz aylarında kullanıma uygundur. Ancak yaz ya da kış farketmeden gündüzleri mutlaka güneş koruyucu kullanarak cildinizi korumanız gerekmektedir.

Gözeneklerin sıkılaştırılması, lekeli görünümün düzeltilmesi ve daha eşit bir cilt tonu için de mandelik asit içeren ürünleri tercih edebilirsiniz. Antienflamatuar özelliği sayesinde iltihaplanmayı azaltan bir yapısı vardır.

Glikolik Asit Nedir?

En çok merak edilen asit türlerinden biri olan glikolik asit, cildinizde en olumlu sonuçları ortaya çıkarır. Şeker kamışından elde edilen bu madde, laboratuvar ortamında sentetik şekilde de üretilebilir. Sentetik yapıda olan glikolik asit, cilt bakım ürünlerinde daha yaygın kullanılır.

Kimyasal peeling işlemlerinde kullanılan bu asit türünü içeren ürünler; cildin gençleştirilmesinde, sarkmaların önlenmesinde ve lekelerin giderilmesinde etkilidir. Siyah ve beyaz nokta görünümünü iyileştirir. Hızlı bir şekilde etki gösteren bu asit türünün faydalarından yararlanabilmeniz için bakım ürünlerinin içerisinde en az %5 oranında yer alması gerekir.

Karma cilt tipine sahip kişilerde peeling için ideal bir asit türüdür. Nazik yapısı sayesinde ciltte tahrişe yol açmadan, canlı cilt dokusunu açığa çıkarır. Cilt hücrelerinin yenilenmesine de yardımcı olarak her an enerjik bir cilt görünümünü korumanıza yardımcı olur.

Glikolik asit içeren Cosrx AHA BHA Vitamin C Daily Toner, tüm bu faydaları bir arada görmeniz için en uygun seçeneklerden biridir. Patentli bir formül olan Golden-RX Complex ™ içeren bu ürün ile cilt tonunuzu eşitleyebilir; sivilce ve siyah noktalarınızın azalmasını sağlayabilirsiniz. Sadece glikolik asit yönünden değil, BHA’lar açısından da zengin olan bu ürün peeling etkilidir. İçeriğinde bulunan niacinamide maddesi, lekelerin azaltılmasına katkı sağlar.

Laktik Asit Nedir?

Laktik asit, sütün yapısında bulunan bir maddedir. Bunun yanı sıra insan vücudunda doğal olarak bulunan bir bileşendir. Cilt bakım ürünlerinde kullanılan sentetik formları da doğal laktik asit ile aynı faydaları sağlar. Moleküler yapısı daha büyük olduğu için etkilerini daha yavaş göstererek, irritasyon ihtimalini azaltır. Bu nedenle, hassas cilt tipine sahipseniz laktik asit içeren peeling ürünleri sizin için daha uygundur.

Laktik asitte de diğer AHA’ların sağladığı faydaları elde etmeniz mümkündür. Cilt dokusunu yenileyen yapısı sayesinde; cildinizin daha güzel görünmesine yardımcı olan bu maddenin yer aldığı doğru ürünleri kullanarak faydalarına şahit olabilirsiniz.

Bu doğru ürünlerden biri, Neogen Bio-Peel Gauze Peeling Lemon adlı üründür. Leke problemi yaşayanlar için niasinamid, laktik asit, glikolik asit, limon, limon otu, portakal, dut ve papaya özleri içerir. Yorgun cilt görünümünden şikayetçi olanlar ve daha aydınlık bir cilt tonu isteyenler için serum içeren pedleriyle eşsiz bir dokunuş sağlar.

Malik Asit Nedir?

Antioksidan etkileriyle bilinen malik asit, molekül yapısının büyük yapıda olmasından dolayı cilt bakım ürünlerinde destekleyici olarak kullanılır. Doğal yollarla elma ve armuttan elde edilebilir. Kırışıklıkların azaltılmasının yanı sıra hücre yenilenmesine de katkı sağlar. Daha yumuşak ve pürüzsüz bir cilt görünümü için tek başına yeterli olmasa da diğer AHA’lar ve BHA’larla bir araya geldiğinde cildin yenilenme sürecini hızlandırır.

Sitrik Asit Nedir?

Sırada dikkatli olmanızı gerektiren bir asit türü var. Turunçgillerde bolca bulunan bu asidin doğal bir asit türü olması sizi yanıltmasın. Sitrik asidin cilt dokusunda irritasyon etkisi oldukça fazladır. Bu nedenle bakım ürünlerinde tek başına değil, pH dengeleyici olarak kullanılır.

Hem AHA hem de BHA kategorisinde yer alan bu madde, doğru formülize edildiği takdirde leke ve sivilce görünümünün azaltılmasında olumlu etkilere sahip. Fakat; sitrik asit içeren ürünlere karşı, hassas bir cilde sahip olanların daha dikkatli olması gerekir.

Tartarik Asit Nedir?

Üzüm ve vişnede yer alan tartarik asit, moleküler olarak oldukça büyük bir yapıda. Ölü derinin soyulmasında etkili olmasının yanı sıra cilt bakım ürünlerinde, diğer asitlerle beraber dengeleyici olarak da kullanılır.

BHA – Beta Hidroksi Asit Çeşitleri

Gelelim BHA’lara. Bu asit türleri yağda çözülebilir bir forma sahip. AHA’larla benzer faydalar da taşımakta. Cildin temizlenmesinde, sebum salgısının kontrol altına alınmasında ve nemlendirilmesinde faydalı olan BHA’lar, sıkı bir cilt görünümü için gözeneklerin küçültülmesine de yardımcı olur.

AHA’ların cildin üst katmanında etki ettiğinden bahsetmiştik. BHA’lar ise daha derinlere etki edebilir. Cildin en alt tabakasına ulaşabilen BHA’lar, sivilce ve akne sorununun çözümünde oldukça etkilidir.

Yağlı cilt tipinde ortaya çıkan sorunların giderilmesinde, BHA içeren ürünler daha fazla etki eder. AHA ve BHA içeren ürünler, soyma işlemi gerçekleştirdiği için hassasiyeti artırır. Bu asitlerin yer aldığı bakım ürünlerini kullanırken güneş koruyucu kullanmayı kesinlikle ihmal etmemelisiniz.

Salisilik Asit Nedir?

Akne tedavisinde son derece etkili olan salisilik asit, söğüt ağacında bulunur. Lekeli görünümün iyileştirilmesinde de oldukça güçlü bir etkiye sahip olan salisilik asit, hassas ciltlerde kızarıklık ve tahriş gibi sorunlara yol açabilir. Bu nedenle cildinizde sivilce, leke gibi bir problem yoksa kullanmanızı önermiyoruz. Fakat hassas ve problemli bir cildiniz varsa doğru formüllere sahip, salisilik içeren ürünleri kullanabilirsiniz.

Nacific AHA BHA Balancing Mask, bu ürünlerden biridir. Gözenekli görünümün azaltılmasını sağlamasının yanı sıra, siyah nokta ve sivilce görünümünün iyileştirilmesine yardımcı olur. AHA ve BHA’ların allantoin içeriği sayesinde problemlerinden arınmış bir cilt görünümüne sahip olabilirsiniz.

Cosrx BHA Blackhead Power Liquid, siyah nokta ve gözenekleriniz için salisilik asit ile zenginleştirilmiş bir formüle sahiptir. İçeriğinde %67,80’i beyaz söğüt ağacı kök suyu ve %4 BHA bulunur. Cildinize derinlemesine etki eden yapısı ile gözeneklerinden arınmış ve sıkı bir cilt dokusunu ortaya çıkarır. Bu son derece etkili ürün, hassas cilt tipine sahip kişiler için uygun değildir.

Lipohidroksi Asit Nedir? 

Lipohidroksi asit, salisilik asit benzeri bir yapıda olmasına rağmen daha az irritasyon etkisine sahip bir maddedir. Hem kolajen hem de elastin üretimini desteklemesinin yanında sivilce ve akne problemlerini gidermesi, cilt bakım uzmanlarının bu maddeyi çok sayıda üründe kullanmasına neden olmuş durumda.

İrritasyona yol açmaması nedeniyle hassas ciltler için özel olarak üretilen cilt bakım ürünlerinde, lipohidroksi aside sıkça rastlayabilirsiniz. Benzer şekilde daha az tahrişe yol açan poli hidroksi asit de hassas ciltlerde meydana gelen birçok problem üzerinde olumlu etkilere sahiptir.

Banila Co Clean It Zero Cleansing Balm Pore Clarifying, sivilceli ve yağlı cilt yapısına sahip olan kişiler için lipohidroksi asit (LHA) içeriğine sahiptir. Sivilce, akne ve lekeler üzerinde etkili olduğu gibi gözeneklerin sıkılaşmasına da yardımcı olur. Acerola, rooibos, bambu, angelica ve jojoba yağı içeriğine de sahip olan ürün, bu zengin içeriği sayesinde oldukça etkilidir.

Fitik Asit Nedir?

Fitik asitin diğer BHA’lara göre tahriş edici etkisi daha düşük seviyelerdedir. Nazik bir şekilde peeling yapmak isteyenler için uygun yapıdadır. Pirinçte bulunan bu asit türü; cildin yenilenmesinde, lekelerin giderilmesinde ve akne tedavisinde etkilidir. Ayrıca, cildin kaybettiği elastikiyetini yeniden kazanmasına da yardımcı olarak daha genç bir cilt görünümünü açığa çıkarır.

Linoleik Asit Nedir?

Linoleik asit, omega 6 yağ asidi türünde bir maddedir. Ayçiçek yağının yanı sıra, çuha çiçeğinden ve kuşburnu bitkisinden elde edilen yağlarda bulunur. Hem yiyecek olarak alındığında hem de harici kullanımlarda cilt bariyerini güçlendirir. Cildin su tutma kapasitesini artırır.

Karma ve yağlı ciltler için nemlendiricilerin içerisinde sıklıkla bu maddeye rastlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra akne sorununun çözümünde de etkili bir yapıdadır.

Oleik Asit Nedir?

Oleik asit; zeytinyağı, badem yağı ve avokadoda bulunan bir asit türüdür. Nemlendiricilerde sıklıkla kullanılmasının yanı sıra, iltihaplanmayı giderici etkisi nedeniyle akne tedavisinde de kullanılır. Yüksek oranda nemlendirme özelliği olduğu için kuru cilt tipine sahip kişilerde daha olumlu sonuçlar ortaya çıkarır.

Azelaik Asit Nedir?

Azelaik asit, tahıl ürünlerinde bulunan bir maddedir. Antienflamatuar ve antibakteriyel özellikleri sayesinde akne oluşumunu engelleyen bir yapıya sahiptir. Akneleri, cildinizde iz bırakmadan ve lekeli bir görünüme yol açmadan temizler. Diğer BHA’lara göre daha hassas bir bakım sağlar. Bu nedenle, hassas cilt tipine sahip olan kişilerin kullanımına uygun yapıdadır.

Kokoma’da satılan ürünler, AHA’lar ve BHA’lar ile zenginleştirilmiş formüllere sahiptir. Daha güzel, pürüzsüz ve canlı bir cilt görünümü elde etmek için zararlı bileşenler içermeyen ürünlerimizle en kısa sürede tanışarak cilt bakımınıza yeni bir boyut kazandırabilirsiniz.

PAYLAŞ
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on google
Share on email
Gizem P
Gizem P
SOSYAL MEDYA
Kampanya Haber Servisi
E-Posta Bültenine Kayıt Olun

Gereksiz e-posta yok!
Yalnızca yeni ürünler, kampanyalar ve yeni yazıları göndereceğiz.

ÜRÜNLER

20 TL İNDİRİM FIRSATI

İlk siparişe özel 20 TL indirim fırsatını yakalayın!

Bültenimize üye olan misafirlerimize, siparişlerinde kullanabilecekleri kupon kodu anında hediye!