Son zamanlarda bitkisel kozmetikçe gittikçe popüler bir içerik olan pelin otunu belki bir yatıştırıcı krem ya da onarıcı krem formülasyonunda görmüş olabilirsiniz.
Adını sıkça duyduğunuz pelin otunun ne işe yarar diye araştırma yaptığınıza göre şimdi size detaylı bilgilendirme yapıyoruz. Gelin bu soruya beraber cevap arayarak bu faydalı ve umut vaat eden özellikleri olan cilt onarıcı ve cilt yatıştırıcı etkilere sahip pelin otu bitkisini beraber tanıyalım.
Artemisia papatyagiller familyasında yer alan ve yaklaşık 400 ayrı türü kapsayan büyük bir cinstir. Yavşan ya da pelin (Artemisia) olarak bilinen bitki cinsinin bir türü olan Pelin otu (Artemisia absinthium) Anadolu’da genellikle Akdeniz, Marmara ve Ege bölgesinde yabani olarak yetişmektedir. Mugwort ise Artemisia cinsindeki aromatik çiçekli bitkilerin yaygın adıdır. Avrupa’da Mugwort Artemisia vulgaris türüne ithafen kullanılır.
Itırlı bir bitki yani güzel kokulu olan pelin otunun yeşil renkli parçalı yaprakları vardır. Anti enflamatuar ve antiseptik etkilerinden dolayı antik çağlardan bu yana geleneksel tıpta ilaç olarak da kullanılan pelin otunun yaygın kullanımlarından birisi de pelin otu çayı olarak tüketimidir. Medikal kullanımında özellikle mide ve bağırsak rahatsızlıklarında tercih edilmiştir. Ayrıca çeşitli bitkilerin damıtılarak fermentesi ile elde edilen absent adıyla bilinen içkinin de ana maddesi Artemisia absinthium yani pelin otudur.
PELİN OTUNUN CİLDE FAYDALARI
Pelin otunun cilt bakımındaki etkilerine bakıldığında anti enflamatuar, anti fungal & anti bakteriyel ve antioksidan özellikleri dikkat çekmektedir.
Yapılan araştırmalarda çeşitli bakteriler üzerindeki öldürücü aktivitesi kanıtlanmıştır. Ayrıca araştırmalar mikroorganizmaların büyümesini durdurmada başarılı olması sebebiyle pelin otu bitkisinin ekstratının gıda ve ilaç endüstrilerinde doğal bir koruyucu olabileceğini de göstermiştir.
Ayrıca pelin otunda yer alan fenolik ve flavonoid bileşiklerin antioksidan aktivitesi gözlemlenmiştir. Cilde zarar vererek uzun vadede kırışıklık ve ince çizgilere sebep olan serbest radikallerin olumsuz etkilerine karşı kullanılan antioksidanlarda pelin otu yıldız bir içerik olarak karşımıza çıkmaktadır. Serbest radikallerin verdiği hasarın yaşlanma ile son derece ilgili olduğu yapılan klinik araştırmalarda gözlemlenmiştir. Vücudumuzdaki radikalleri kontrol eden mekanizmada dengesizlik meydana geldiğinde serbest radikaller oluşur. Bunun sonucunda, serbest radikaller hücrelerle etkileşime girerek onları okside edip sağlıklı cilde zarar verirler. Bu durum oksidatif stres olarak adlandırılır. Bu etkinin antioksidan içerikli yiyeceklerle azaltılması mümkünken antioksidan etkisi yüksek içeriklerle formüle edilmiş ürünlerle desteklenmesi cilt onarıcı bir faktördür. Bilimsel araştırmalarda pelin otunun hidroksi ve nitrik oksit gibi serbest radikalleri yakalayarak oksidatif stresi inhibe edici özelliği çıkarılan sonuçlar arasındadır.
Anti enflamatuar etkisi sebebiyle iltihabı hafifleterek sivilcelerin hızla iyileşmesine yardımcı olur.. Bu sebeple iritasyona meyilli ciltlerin de faydalanabileceği bir içeriktir.
Akneye meyilli ciltlerin, kuru ciltlerin ve hassas ciltlerin oldukça severek kullanabileceği bir içeriktir.
Pelin otu özellikle Güneydoğu Asya, Kuzey Amerika ve Avrupa’da kozmetik hammadde kaynağı olarak başarıyla kullanılmaktadır. Ayrıca biyoaktif bileşiklerin üretimi üzerine biyoteknolojik araştırmaların da konusu olmuştur.
Bitkinin uçucu yağının cilt tahrişine neden olabilecek potansiyel etkisi ve toksisitesi 2014 yılında yapılan bir araştırmada değerlendirilmiştir. Sağlıklı gönüllüler üzerinde yapılan testlerden sonra, seyreltilmemiş pelin otu yağı uygulamasından sonra ciltlerinde tahriş meydana gelmediği bulunmuştur.
FDA ( U.S. Food and Drug Administration – Birleşik Devletler Gıda ve İlaç Dairesi) pelin otunu alerjik bir tür olarak listelemiştir. Bu alerjinin kaynağının bitki özlerinde bulunabilen polenler olduğu belirtilmiştir.
Bu yüzden pelin otu içerikli ürünler kullanmadan önce varsa ürünün testerını denemek mantıklı olacaktır. Eğer ürünün testerı yoksa pelin otu içerikli ürünü önce cilde uygulamak yerine öncelikle patch test yaparak alerji yapıp yapmayacağı gözlemlenebilir.
Özetle, zengin antioksidan içeriği ve antibakteriyel & antifungal özellikleri ile hem cildi serbest radikal zararından korurken hem de sağlıklı bir cilt bariyeri oluşumuna katkıda bulunan pelin otu içeriği cilt yatıştırıcı ve cilt onarıcı özellikleriyle ön plana çıkmakta.
Son zamanlarda oldukça popüler olan bu içeriği tanıdıktan sonra pelin otu içeren ürünlere gelin beraber göz atalım:
ÜRÜN ÖNERİLERİ
Hassas ve kuru ciltlerin severek kullanacağı bu essence sayesinde cildiniz neme doyar. Daha pürüzsüz cilt görünümü elde edilir. Cildin yağ ve nem dengesini sağlamaya yardımcı olur. Tahriş olmuş ve iritasyona yatkın ciltlerin yaşadığı kızarıklık görünümünü azaltır. İçeriğinde 98% oranında cildi sakinleştiren saf ve taze Jeju artemisi vardır.
Kaynakça:
[1] https://www.researchgate.net/publication/330767811_A_PHARMACOGNOSTIC_REVIEW_ON_ARTEMISIA_ABSINTHIUM
[2] https://www.mdpi.com/2223-7747/9/9/1063
[3] https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/1934578X19850354#_i2